Underbart i Grekiska kyrkan med dop och bröllop!

Jag har haft en fabless för Grekland sedan mina år i Gamla Stan och Ateljén med saknade Reijo Rüster. Reijo var fotograf och gav ut många böcker om Stockholm och Stockholms skärgård. Han gjorde även en bok om Valamoklostret i Finland, men en av hans böcker blev aldrig tryckt och det var boken om det antika marina Grekland. I likhet med Odysseus resa till Ithaka var denna boken ett livsprojekt. En resa där själva resandet var målet och inte att boken skulle bli klar, för varför skulle han sedan resa. Till Ithaka kom vi, jag och Reijo men också en mängd andra platser. Vi reste kring Peloponnesos, Joniska öarna, Kreta och många gånger till Kythira. Sjunkna städer, skepp, underbara människor och berättelser. Vi satt ibland i vintermörkret i Gamla Stan, med en kanna öl och tränade grekiska. För vi ville så gärna ha Grekland i våra hjärtan, se solen gå ned i havet och somna ovaggade under en sammetsblå medelhavshimmel.

Jag blev så lycklig när jag fick frågan om att fotografera dop i Grekiska kyrkan och sedan har jag fått komma tillbaka många gånger, även för bröllop! Det är en del av min resa med Grekland i hjärtat!

Svårt är det, men så vackert därinne med den ortodoxa miljön. Kyrkan är mörk men en del ljus släpps in genom de vackra fönstren och jag har rätt utrustning för jobbet. Det är också en hel del att hålla koll på under både dop och bröllop, viktiga ortodoxa ritualer. Jag är med och är snabb, samtidigt som jag är mjuk och inte stör. Prästen säger att han gillar att jobba med mig för att jag inte är påflugen som vissa fotografer tydligen kan vara, sånt är viktigt för mig.

Fyra dop har det blivit i år och ett magiskt bröllop!

En extra touch på detta bröllop, förutom det vackra brudparet var att hösten färgat Stockholm. Vi fick en såndär drömskt solig höstdag och började med en porträttsession på Kastellholmen. Alla platser har sitt vackra, men Kastellholmen har allt man kan önska och mer därtill. Vyer mot Skeppsbron och Gamla Stan, Vyer mot Södermalm, slussen och Katarina Kyrka. Vyer mot Djurgården, Beckholmen och Gröna Lund. Vacker grönska, vatten, bänkar, broar, ängar och stigar. Inte minst den vackra briggen Tre Kronor och de vackra Djurgårdsfärjorna som tätt tuffar över från Slussen. Det finns också ett lugn där och frisk salt luft att andas!

Anna och Andreas var så avslappnade där och vi hann med många vackra porträtt innan vi åkte taxi bort till Hasselbacken. Det blev mitt första bröllop på Hasselbacken, jösses vilken härlig plats det är! Högt i tak med plats att andas och många sittande får plats. Underbar mat, givetvis serverad med hasselbackspotatis och en stor terass som sträcker sig längs hela lokalen. Från terassen ser man Gröna Lund och spårvagnarna som troget serverar god kommunikation till Djurgården. Jag ser från terassen hur sommaren drar sig undan i höstlövens färger och i sorlet innifrån bröllopsfesten på Hasselbacken hör jag någon säga på grekiska: “I soi ine tora!” – Livet är nu!

 

You may also like

Translate »
Verified by MonsterInsights