FAQ – Vanliga frågor och Villkor

Här svarar jag på vanliga frågor och förklarar om hur det fungerar hos mig. Eftersom jag vill utföra ett bra arbete och samtidigt ha balans till privatliv, undviker jag långa diskussioner per e-post eller telefon. Jag hänvisar först till denna FAQ och har du frågor som inte besvaras här, så lägger jag hit svar på begäran. Fyll då i kontaktformuläret och beskriv din fråga.

 

Vad kostar det?


Hur bokar man?

Du bokar fotografering genom att fylla i kontaktformuläret. På så sätt kommer din förfrågan in i mitt bokningssystem och jag har möjlighet att boka en tid för dig eller för ditt företag. Du får även ett automatiskt meddelande per mejl om att din förfrågan nått fram, samt en del annan information om vad du kan tänka på innan fotograferingen.

Hur betalar man?

Har du bokat tid för en fotosession i studion, betalar du efter fotograferingen. Du kan betala med kort eller Swish. Kommer du från ett företag där jag gör era personalporträtt, fakturerar jag företaget. Bröllop debiteras med 50% vid bokningen resterande belopp förfaller tio dagar efter bröllopet. Köp via webbplatsen och digitala bildgallerier debiteras via PayPal. Med PayPal behöver du inte vara inloggad, utan du kan betala med kort.

Var finns studion?

Studion hittar du på Långholmsgatan 5 i Stockholm. Det är den stora gatan vid Hornstull, som sträcker sig mellan Liljeholmsbron och Västerbron. Det tar bara några minuter att promenera från tunnelbanestationen Hornstull. Tar du fyrans blå buss, är hållplatsen Högalidsgatan; precis nära studion. Kommer du med bil brukar det gå bra att parkera längs Högalidsgatan. Välj Taxa 3 i din app “Betala P“.

Länk till karta i Google Maps

 

Hur lång tid ungefär tar fotosessionen?

Fotografering för Barn och Familj – 45 minuter.
CV-porträtt – 20 minuter
Företagsporträtt – 5 minuter
Dejtingporträtt – 45 minuter
ID/Körkort/VISUM – 15 minuter inklusive leverans.


När du kommer till studion – tänk på detta

Kom inte före utsatt tid, eventuella ombyten mm görs under den tiden vi bokat in.

När du kommit in, ber jag dig fylla i ett formulär med dina kontaktuppgifter. Du behöver signera att det är ok att Björn Fotograf får använda bilderna i marknadsföringssyfte, då sparas bilderna även efter din bildleverans. Det kan vara bra om något händer med filerna, så du behöver komma åt dom igen eller om du vill göra efterbeställningar. Det är givetvis frivilligt.

Häng av dig ytterkläder till höger när du kommer in och tag av dig skorna. Uteskor får inte användas under fotosessionen, tag då med skor att byta med. I studion finns toalett och spegel du kan använda. Men fotosessionen är inte till för sminkning mm, tag inte med elektriska apparater till studion. Tag inte heller med godis eller mat. Vid barnfotografering är det ok att ta med mellanmål till barnen. Detta ska endast ätas vid bordet, inte under fotograferingen. Jag rekommenderar frukt eller Småfolks Squeezy och Hipps Eco Squeeze på ren frukt. Ej godis, majskrokar eller popcorn.

 

Fotograferingsförbud med egen kamera

Hos Björn Fotograf är det Björn som fotograferar, sätt inte igång kameran inne i studion tack.

 

Gravidmagefotografering

Det är härligt att visa sin kärlek och önskan till sin nya kärlek genom bilder på gravidmagen. Det tvistas om bästa tidpunkten för detta, och det varierar från person till person. Boka in dig när du tycker att magen är fin helt enkelt.

Tag gärna med dig barnets pappa och syskon om du vill. Hela familjen är välkommen! Om du vill vara påklädd eller avklädd är också upp till dig. Det är vackert att fotografera magen bar, exempelvis an du ha en tröja som går att dra upp över magen, eller en top. Tänk på att bära löst sittande kläder innan, så det inte finns märken från resår över huden. De går bra att ha olika ombyten och om vi hinner med byter vi mellan olika bakgrunder och ljus. Fotosessionen tar ca 45 minuter. Kom på utsatt tid och inte innan, ofta är tiden planerad då för annat.

Varmt välkommen!

 

Nyföddfotografering

Välkomna med er lilla bebis. Vagnen går in genom dörren och kan ställas just innanför dörren. Under fotograferingen gör jag extra varmt i studion så de små ska tycka att det är mysigt och kanske sova en stund under fotosessionen.

Byta blöja

Det brukar vara smidigast att byta blöja rätt uppochner på golvet. Blöja och underlag har ni ju med er. Dra för draperiet för dörren så blir det mer privat.

Amma

Givetvis går det bra att amma i studion.

Låst dörr vid barnfotografering

Eftersom barn ibland vill ställa sig vid dörren, brukar jag låsa den från insidan med låsvredet. Det är för att ingen ska klämma sig om någon utifrån vill öppna dörren. Ibland kan också spontankunder vilja kliva in, men då får de vänta. Det kan hända att ett bud eller posten vill komma in alternativt en kund som ska hämta en leverans. Då behöver vi göra en liten paus så jag kan ta hand om det.

Leveransalternativ:

Bildleverans via nedladdningslänk – Gratis

Bildleverans från Björn Fotograf sker smidigt via vår server. Du får en länk från när din mapp är delad och där hittar du instruktioner om hur du går tillväga.

Bilderna ligger kvar sju dagar och du behöver flytta över bilderna till en lokal mapp i din dator. annars kan bilderna försvinna när mappen raderas.
Denna tjänst är kostnadsfri första gången, men om du vill beställa en omleverans via länken nedan.

Meddela i beställningen vilket datum fotosession skett och vilket namn ni bokade i. Ange även vilken e-postadress ni vill att Dropbox ska dela bilderna till. Vill ni dela ut mappen till flera adresser kan detta göras genom tjänsten och ni behöver inte kontakta Björn Fotograf.

Vid fler frågor om Dropbox, se här!

Beställ omleverans via Dropbox här

Leverans till din bärbara hårddisk
Björn Fotograf kan ta emot din bärbara HDD eller SSD (Hårddisk) och placera dina bilder på denna. Detta är en tjänst som inte ingår gratis då det är extra pyssel.
Vill du beställa denna tjänst gör du det här.

Leverans via USB
Leverans via USB kan kännas smidigt, då har du en fysisk plats för dina bilder, Från ditt USB-minne kan du plavera bilderna i din dator och samtidigt ha ditt USB som backup om något skulle hända datorn. USB-leverans är en extratjänst du kan beställa här
Beställ leverans via USB här

Med vilken upplösning levereras de digitala filerna?
Om du har varit på bildvisningsmöte levereras bilderna vanligtvis i två upplösningar.
Högupplöst: Kameran som används i studion fotograferar i 8 688 x 5 792 pixlar, dessa beskärs ofta något för kompositionens skull. Pixelantalet kan därför variera med olika bilder och beskärningar.
Webbupplöst: Denna upplösning är normalt 2048 pixlar på den längsta sidan, vilket är optimalt för exempelvis Facebook. Bilderna levereras i formatet .jpg.

RAW-filer
Raw-filer är ett proffsformat som passar bildbehandling i redigeringsprogram som Adobe Photoshop. RAW-filer ingår inte i priset, men kan köpas till om du önskar det. Vad som händer då är att bilderna ändå bildjusteras och du får den justerade varianten som RAW-fil.

Justering och Bildredigering
När ni beställer en förstoring, så kallad printbild, går jag igenom bilden. Vad som redigeras kan vara smuts, sår, blåmärken, damm och eventuellt hårstrån. Detta kallar jag enkel retusch. Mer avancerad retusch och bildmanipulation ingår inte i grundpriserna då det är tidsödande. Denna typ av retusch behövs också väldigt sällan då bilderna ofta fotograferas i en kontrolleras miljö. Om du beställt en förstoring där den digitala filen ingår, får du denna justerad, i annat fall ingår inte retusch vid leverans av digitala filer.

Nästa fotografering ingår i priset
När du beställer bilder för 6 000 kronor eller mer ingår ett presentkort för nästa fotografering. Presentkortet gäller sex månader och är inte personligt. Du har möjlighet att ge bort det. (Värde 999 kronor).

Presentkort som gåva
Vill du ge en fin och personlig present är ett presentkort den bästa gåvan. Presentkortet passar gammal som ung, som doppresent, för namngivningsfest, till studenten.. ja livet igenom. Varför inte hedra Farfar, morfar, farmor eller mormor? En fotosession hos Björn Fotograf är mer än bilderna, det är också en upplevelse. En upplevelse där alla kan vara med, bli sedda och bekräftade men samtidigt lämna minnen för framtiden.

Beställ presentkort här

CV-porträtt

CV-porträtt är en kortare porträttsession om ca 20 minuter. Syftet med bilderna kan vara bilder för webb och sociala media, för företag eller kanske statister. Bilderna beställs alltid genom ett webbgalleri. Webbgalleriet är öppet under sju dagar då du har möjlighet att beställa de bilder du önskar, men minst trestycken. Du får också möjlighet att beställa alla bilderna för ett bra pris. Om du inte beställer i tid, behöver galleriet öppnas på nytt. Vill du återöppna ett galleri har du enbart möjlighet att beställa alla bilder.

Välja kläder

Det är du som bestämmer och det finns inga restriktioner.

Barnfamiljer
Det kan vara bra att matcha varandra och även tänka på vilka strumpor man har. Fläckar och skrynkliga kläder blir bilder som har detsamma. Tvätta även mun och under näsan på era barn innan och kanske under ert besök. Det är lättare att det blir fint om man klär upp sig lite.

CV och Företagsporträtt
Business och business casual är stilar som fungerar bra. Vid CV-session som är lite längre, hinner du byta kläder om du vill. Det gäller även dejtingporträtt.

Dejtingportätt

När vi fotograferar dejtingporträtt för din nätdejting är det bra om vi kan göra bilder med lite olika stilar. Helst ska bilderna se ut att vara fotograferade vid olika tillfällen, så du kan visa en upp bredd som är rättvisande att bedöma dig för.

Leveranstid

CV och företagsporträtt försöker vi leverera inom några dagar till en vecka. Under perioder av semester eller mycket uppdrag utanför studion, kan det dröja längre.
Leveranser av väggtavlor och produkter sker normalt inom 40 dagar orderdatum. Helgdagar, semestrar, produktfel, missförstånd och leveransförseningar kan förlänga leveranstiden.

Reklamation

Skadade produkter skall reklameras snarast till Björn Fotograf via e-post. Gärna med bilddokumentation över skadan/felet. Se över produkten direkt efter avhämtning och hör av dig direkt. Åsikter om färg, beskärning, redigering, oskärpa, kornighet eller dylika egenskaper i bilden är ej anledning till reklamation. Björn Fotograf är den som slutligen bestämmer hur bilden ska se ut, detta enligt upphovsrätten. Fysiska skador på en produkt kan reklameras.

Distansköp

Om du beställer presentkort online, träder distansköplagen i kraft. Du har då två veckors ångerrätt (så länge presentkortet inte är förbrukat/använt).
På konsumentverket kan du läsa mer, klicka då här!

Ångerrätt

Björn Fotograf tillämpar inte ångerrätt utom vid eventuellt distansköp (14 dagar).
Detta beror på att när du köpt din produkt eller tjänst, börjar en process att framställa din order. Kostnaden för detta i tid och material kan inte återbrukas för någon annan, utan representerar en kostnad för Björn Fotograf.

Är du missnöjd med bilden och vill ha den på ett annat sätt?

Om du exempelvis önskar att bilden skulle ha mer färgmättnad eller vara beskuren annorlunda, kan du returnera den ursprungliga produkten samt betala 40% av produktens aktuella listpris för en ny produkt av samma sort. Detta gäller vid begäran inom 30 dagar från produkten aviserats för avhämtning. Betalning ska då ske i förskott.

Avhämtning av produkter

Produkter avhämtas i studion om inget annat avtalats. Hämta produkten inom 30 dagar från din avisering om att produkten finns att hämta ut.

Sparas bilderna?

I det fall du ger Björn Fotograf att använda bilderna i marknadsföringssyfte, sparas dina beställda bilder i den mån det är möjligt.

 

I vilken upplösning levereras de digitala filerna

Kommer man in med barnvagn

Kan man värma barnmat och välling

Kan man få té, kaffe eller vatten

Vilken typ av mellanmål är lämpligt att vi tar med till barnen

Hur gör vi om barnen eller vi blir sjuka

Kan vi bestämma bakgrund

Kan man byta om

Finns det spegel

Får vi använda toaletten

Vem är Björn Fotograf

Saknar du svar på en fråga du har? Kontakta mig via kontaktformuläret.