Fotograf Björn Mattisson

 

 

Kuriosa

Första kamera: Kodak Instamatic, nu Canon EOS 5D MKIII.
Har dansat 5 meter från George H.W. Bush polat med Birgit Cullberg och fotograferat Kronprinsessan.
Snabbast i skolan på 100 meter i åttonde klass. Jobbat många år med Fotograf Reijo Rüster, han som gjorde bilden med Hoa-Hoa och barnet. Jobbat med Team Framkallning på ProLabbet och med Charlie Papa Bildbyrå. Hängflygpilot och skärmflygpilot under 16 år. Har tre barn.

 

Bakgrund

 

Som femåring fick jag min första kamera, en Kodak Instamatic och jag älskade den. På mitt första jobb som elmontör fanns ett dammigt fotolabb, där lärde jag mig själv. Intresset växte och jag bytte jobb till ett snabblabb på Södermalm. Jag studerade fotoböcker som Avancerad svartvitteknik och fotograferade en rulle film varje lunch.

Med Gula Sidorna uppslagen på bildbyråer hittade jag sedan Charlie Papa Bildbyrå och Fotograf Reijo Rüster. ”Du har ju bildsinne pojk!”, sa Reijo och under kommande år Jobbade jag med Reijo. Böcker som Selma på Mårbacka och Det antika marina Grekland växte fram. Jag fick egna fotouppdrag både i och utanför studion och sålde bilder genom bildbyrån. Almanackor, vykort, telefonkatalogen, tidningar och nästan att jag fick en bild som frimärke (men bara nästan).

Jag fick sedan jobb på ett proffsfotolabb, Prolabbet. Där framkallade jag och kopierade. Jag matades med bilder och jobbade med Stockholms proffsfotografer. Sedan fick jag jobb som Bildredaktör på en ny digital bildbyrå med femhundra fotografer anslutna. Tekniken var inte mogen och inkomsterna dröjde för företaget. För att få in pengar fick jag ändra kurs och jobba med teknik. Fotografin blev en bisyssla till 2010 när denna webbplats föddes och vips ramlade en massa roliga uppdag in!

Jag fick filma Kronprinsessan på slottet, presskonferens med Carl Bildt, Maud Olofsson på Rosenbad och allt gick på TV nere i Saudiarabien. Det var ett stadsbesök från Förenade Arabemiraten. Jag har även filmat ambassadens nationaldagsfirande på Grand Hotell, gyllene salen.

 

Film och fotouppdrag för Idun Minerals lansering av kosmetikaprodukter. Press och bloggare var på plats tillsammans med Patricia Gucci och TV5-profilen Frida Fahrman.

Porträtt på Svensk Handels VD Dag Klackenberg och säkerhetschef Per Geijer. Midsommarbild åt svensk Handels webbplats, samt konstlotteriets alster.

Klädkollektion av vinterjackor, en nylansering av A-One. Mycket fina kläder som kommer synas i utvalda butiker i höst. Jag hjälpte även till med text och att skapa en inbjudan till VIP-visningen.

Personal, verkstad och utställningshall hos Callisma AB. De säljer premiummärken som Aston Martin, Ferrari, Koenigsegg, Fiskar och Bentley.

Åtta fantastiska bröllop från allt mellan Stads- och landsbygd!

Framtidslöftet i tennis, Nima Madani – Junioretta i sin klass i över tio år! Jag fick det hedervärda uppdraget att fotografera en almanacka och skriva bildtexter. Almanackan säljs i hundratal till alla fantastiska sponsorer som vill Hjälpa Nima på vägen till toppen.

Även en del privata porträtt har det blivit, plus youtubeklipp åt rockbandet Strange Crew.

Vilket år! Jag hoppas detta kommer vara minst lika spännande!

Jag jobbar med Canon professionell kamerautrustning och Adobe CC, där jag har alla möjligheter att hjälpa dig till bästa resultat.

Mvh
Björn Mattisson-Richter

 

Translate »
Verified by MonsterInsights