Mer om Björn Fotograf

Björn Fotograf grundades 1996 under en period jämte fotografen Reijo Rüster. Vindlande vägar genom Värmlands djupa skogar utforskades när vi gjorde boken Selma på Mårbacka. Öar och fastland besöktes under långa perioder i Grekland när en bok om det antika marina Grekland skulle skapas. Kameran hade redan varit med sedan länge. Ett övergivet mörkrum dammades av redan 1990 och 1991 jobbade jag på FortKort vid Mariatorget. Ögat tränades varje lunch med en fotopromenad och 36 analoga bilder. Bildbyrån Charlie Papa och Reijo tog in mig som praktiskt efter det. Första uppgiften blev att gå igenom 20 000 diabilder med motiv från Unescos världsarv. Mina egna bilder började ta form. Den lilla studion i Gamla Stan utnyttjades och experimenterades i. Självlärd och genom små kurser i  förglära tog mig vidare till proffsfotolabbet i Danvikstull, numera ProCenter. Tekniska säljjobb tog vid och fotografin byttes ut till webbutveckling på fritiden. Kreativiteten krävde mer efter många år som anställd. Första webbplatsen där jag sökte kunder för fotouppdrag gav napp direkt samtidigt som jag gick ned i tjänst började jag arbeta med min firma igen.

Uppdrag att filma stadsbesök och kronprinsessan på Stockholms slott. Filma Maud Olofsson och Carl Bildt på Rosenbad. Åtta bröllop och jobb för Svensk Handel. Bland annat VD porträtt på Dag Klackenberg och andra porträtt som på Per Holkneckt, Blondinbella, Alex Schulman m.fl.

Klivet från bröllopsporträtt och företagsporträtt till barn och familjeporträtt var inte långt. Jag hade ju redan minst 20 000 bilder på mina egna tre barn bakom mig.

På mitt fasta jobb som innesäljare ville man inte att jag skulle gå ned i tid, men för mig fanns bara en riktning. Vi kom överens om att jag fick vara kvar som webbkonsult en period när jag sa upp mig. Detta var 2013. Jag jobbade med detta samtidigt som jag fotograferade fjorton bröllop och gjorde minst lika många företagsfotograferingar.

Jag upptäckte snabbt att kontoret hemma var tråkigt och flyttade in i en studio i Årsta från november 2013. Men jag ville mer och i april 2014 hade jag köpt en egen butikslokal i Hornstull där jag öppnade studio. Just intill restaurangen Därmed Pasta.

Sommaren 2014 gav 17 bröllop och många båda barn och företagsfotograferingar. Det är mycket att göra och fastän jag håller servicenivån och levererar i bra tid lider jag av växtvärk. Med små  steg jobbar jag nu för att komma runt detta. Bokföringen lämnas nu ut och jag tränar upp en kollega för att arbeta med mig. Ibland blir det arbetstoppar och jag har fortfarande en del att göra för att få ett flöde där allt checkas av så ingenting glöms bort.

Att leverera fina bilder och ge fin service är ett signum som är viktigt för mig att leva upp till. En ständig utveckling med nya roliga idéer och ett sunt företagande är min drivkraft och givetvis att ta hand om alla fina människor jag har omkring mig.

/Björn Mattisson – Björn Fotograf

You may also like

Translate »
Verified by MonsterInsights