Er bröllopsdag

När jag får en förfrågan om att fotografera ett bröllop, spritter det till i kroppen för jag vet vilken härlig upplevelse det är. Jag vet också att det är ett enormt förtroende och jag är så glad för att alla brudpar hittills varit så glada över mina bilder.

Vid första kontakt får jag oftast ett mail via kontaktformuläret, men en del ringer mig direkt. En fråga om jag är ledig ert datum och andra funderingar. Jag tänkte jag skulle skriva ihop lite här om hur det brukar fungera. Vilka delar som gäller för er beror på vilket upplägg ni väljer och jag anpassar mig efter just ert bröllop. Ingenting är skrivet i sten och tider mm är ungefärliga.

Mina bröllopspaket sträcker sig från morgon till midnatt. Man kan välja att jag ska vara med och fotografera förberedelserna eller inte. Porträtt, vigsel och gratulationer ingår nästan alltid medan middag, fest och brudvals beror på lite hur ni planerat .

 

Förberedelserna

Från hemmets vrå, egen sminkning och hårstudion till makeupartister med alla tärnor samlade det finns alla varianter. Herrarna klär sig och hjälps åt, blommor och ringar fotograferas, klänningen. Här blir det många personliga bilder och detaljbilder, ofta dom budparet tycker mest om att ha för att minnas allt pirr. Kanske de som väcker mest minnen. Som fotograf fotograferar jag givetvis, men hjälper också till och är där och höjer stämningen. Jag rekommenderar verkligen att ni bokar detta, därför har jag valt det som ett tillval man kan ha oavsett vilket paket ni väljer. Förutom i lyxpaketet där det ingår.

 

Porträtt

Porträtten är viktigast rent fotografiskt och de är oftast de enda bilderna jag kan förbereda mig på. Redan vid bokningen brukar vi ha tänkt ut var porträtten ska tas, om än med några alternativ ibland. Redan här börjar bilderna ta form utefter platsen vi tänkt och ibland efter önskemål ni har. Som när en häst skulle vara med på Skebohov eller när vitsipporna står i blom och böljar ute vid Ulriksdal.

Jag brukar åka och reka detta minst en timme men ofta två eller fler för att hitta de rätta platserna. Är jag med er under förberedelserna görs detta några dagar innan. När förberedelserna är klara åker vi och gör porträtten. Det brukar alltså ske före vigseln och om det tillåts gör vi ytterligare porträtt lite senare efter vigseln.

Portätten före vigseln varierar beroende på om man vill ha barnen med, best man, tärnor osv. Vad jag rekommenderar om man har barn är att vi fotograferar med dessa först och sedan är det bara vi i minst en timme. Gärna om en tärna, best man eller en fotointresserad gäst vill vara med och hjälpa till lite. Det är alltid bra med extra ögon och händer som kan rätta till klänningen, hålla i en reflexskärm och bära någon (er) väska. Men i övrigt vill vi inte bli störda för ni vill slappna av och ha kul under fotograferingen. Ibland är ni lite nervösa i början och det är så det ska vara, den kommer vi in i det och glädjen, pirret och kärleken er emellan börjar synas som glitter i ögonen på er. Jag får höra mycket positivt om hur enkelt det kändes att jobba med mig. Det är viktigt.

Jag brukar beroende på hur mycket tid vi har, välja minst tre miljöer där vi tar våra bilder. Jag har med mig idéer och uppslag men lyssnar gärna på era tankar och försöker förverkliga dom.

Vill ni ha mer traditionella bilder eller påhittiga roliga bilder? Vi fixar det. Är det något speciellt med någon av mina eller en annan fotografs bilder ni gillar, får ni gärna visa det några veckor innan. Då  kan jag förbereda mig med uppslag för detta. Men jag har min stil och ni behöver gilla vad ni ser här på webbsidan.
Vigseln

Porträttfotograferingen brukar pågå fram till det är dags att vara i kyrkan. Kanske är vi redan i närheten och fotograferar eller kommer dit från där vi gjort porträtten. Det är bra att vara där minst en kvart innan. Men man vill inte vara där för tidigt, då hinner ni kanske bli nervösa.

Jag fotograferar gästerna när de kommer och sätter sig i kyrkan och ibland utanför. Kanske är jag med er lite också när ni fixar det sista och det syns att spänningen stiger.

I kyrkan jobbar jag som en smygande skugga och försöker ta så lite plats som möjligt. Ibland är jag lite mer påträngande för att få de rätta bilderna, men kommer inte för nära er. Jag försvinner bort i bakgrunden och kommer åter till er. Solist, ringväxling, tärnor, best man, gäster, kyrkan, kyss, det blir en hel del bilder.

Jag gör pauser där det inte passar med en klickande kamera (den är så tyst den kan, men i kyrkor hörs den tydligt).

Ibland står jag i vägen för era gäster så de inte ser, men inte länge. Oftast får jag kommentarer att det ser så mysigt ut när jag smyger runt, men det är ingen garanti för att ingen blir störd. Jag gör mitt bästa för att få fina bilder men att samtidigt vara taktfull. Det är en balansgång.

Ni får gärna höra med prästen om hon/han har några synpunkter redan innan, men det brukar lösa sig bra. Ofta hinner jag hälsa på prästen innan.

 

Gratulationerna

Efter vigseln gömmer ni er en liten stund och låter gästerna kliva ut i solen. Jag väntar lite vid sidan av och kanske tar några bilder på gästerna. Sedan när ni kliver ut följer jag med bakom er för att få en fin bild med er och gästerna. Sedan svänger jag runt, så vänta liiite med kyssen så jag hinner. Annars får ni kyssas lite extra och det är ju inte fel precis. Ris, bubblor, blad kastas. Jag föredrar bubblorna och rekommenderar att ni överväger det. Det sätter en annan prägel i bilderna och ni slipper sopa upp sedan, vilket många kyrkor kräver att man gör. Kika på mina länkar om var man kan köpa.

Efter ett ögonblicks övervägande från gästerna om vem som ska få krama om er först, brukar kramfesten komma igång. Underbara ögonblick och bilder och ni kan ta härliga andetag nu när spänningen släpper och festen närmar sig.

 

Porträtt igen

Medan gästerna minglar klart och  tar sig till festlokalen kan det vara ett bra tillfälle att ta några porträtt till. Dels för att ljuset ibland är fantastiskt denna tid på dagen och att det är ett bättre tillfälle att fotografera tärnor och best man än när vi ville ha gott om tid för era porträtt tidigare på dagen. Dessa kan man ta vid kyrkan eller nära festplatsen. Ska ni transportera er med något häftigt åk stannar jag och tar bilder p åer när ni åker. Sedan hoppas jag ofta in i min egen bil som kan vara bra att ha med, och ni får tillfälle att vara ensamma en stund.

 

Mingel och brudskål

Innan ni kommer bort till festplatsen är det bra om jag hinner komma på plats. Ibland hinner jag göra porträtt på alla som anländer och sedan vill jag vara där när ni kommer. Ett SMS att ni är på gång kan hjälpa då jag även smiter iväg och plåtar dukningen nu.

Mingelbilder, brudskål, kanske en gruppbild om ni vill. Det är bra om ni meddelar innan om ni vill ha gruppbild då det kan krävas lite klur om hur och var jag ska placera gruppen.


Middag och tårta

Under middagen njuter alla av sällskap, mat, tal och kanske en del busigheter. Jag fotograferar och återigen, om det är en speciell miljö kanske vi vill smita iväg tio minuter för något porträtt på plats. Det kan ni bestämma då i så fall, det beror på hur ni känner er. Jag brukar behöva mat och sitter gärna med på en kant, längst bort från er. Då har jag bra tillfälle att fotografera talarna och annat som händer, men också göra porträtt på när gästerna är sociala och kanske inte alltid märker att jag fotograferar. En hörnplats är bra då jag inte sviker en bordsdam eller så för att jag oftast är på benen. Om ni hellre vill, kan jag givetvis äta i köket. Jag brukar för övrigt smita in i köket och ta några bilder på aktiviteten där.

Efter middagen behöver många sträcka på benen, kanske band eller DJ förbereder sig, det ska rökas cigarrer ibland och det är hörligt att se vilket fint ställe ni valt. Jag är med och fotograferar, kikar lite på hur tårtan ska serveras och förbereder mig för tårtbilderna.

Ibland kan det låta som att det är just tårtbilden, ringväxling, kyssen osv som är de viktigaste bilderna; men ofta är det helt andra bilder som uppskattas bäst. De ska givetvis vara med ändå. Framförallt ska er dag dokumenteras och den härliga känslan bevaras. Ni ska kunna bläddra i ert bröllopsalbum gång på gång och uppleva hela dagen igen. Ofta händer så mycket att man inte hinner med att njuta av allt och minnas. Utan bilderna försvinner mycket av det. Det är absolut värt att inte bara lita på gästernas bilder fastän de i vissa fall kan vara nog så bra.

 

Brudvals

Brudvalsen brukar vara inledningen på det lite mer lediga festandet och shakandet på dansgolvet. Band, DJ, spotifylista.. viktigast är att det får bli lite drag under galoscherna J

Ju senare och märkare det blir ute, desto mer får andra ljuskällor jobba. Här får man räkna med en lite mer ”ruff känsla” i bilderna. Speciellt i vissa lokaler.

När ni kommit igång lite med stuffandet och det är midnatt är det dags för mig att tacka för en härlig dag. En dag att minnas hela livet.

Ni avslutar er kväll tillsammans med era gäster och kanske väntar en lyxig natt någonstans och kanske en bröllopsresa.

 

Bilderna

Med ibland flera tusen bilder lagrade i mina minnsekort kommer jag hem och börjar direkt ladda ur bilderna till min dator. Här har jag bra utrustning och speglande hårddiskar för att hålla bilderna i säkert förvar.

Jag börjar direkt mitt arbete med bilderna som ibland tar flera dagar. Ganska snabbt brukar jag ändå kunna få upp ett bildspel på webben som ni kan titta på och det kan delas ut via Facebook, mail eller via andra kanaler. Jag vill gärna att ni addar mig på Facebook så jag kan länka bildspelet dit.

Utefter vilket paket ni valt sorterar jag ut ett antal av de bästa bilderna och ni får dom högupplöst. Jag levererar via FTP, USB-sticka, DVD eller CD-media inom 15 dagar.

 

Regn

Faktiskt längtar jag efter att få fotografera ett bröllop med regn. Ja och det är väl lika bra att tänka så för det kommer ju ske någon gång. Under mina ca tjugo bröllop jag fotograferat har det alltid vart bra väder, ibland med regnmoln nära inpå men det är som att de inte vill komma och blöta ned själva bröllopet.

När det väl ska hända är det ändå bra att ha en plan för det, så det är bra om ni håller ett öga på väderprognosen.

Är det lättare regn kan jag gärna ta en del bilder utomhus (kameran och jag tål det). Då kan paraplyer, stora paraplyer komma väl till pass och det är bra om de är vita. Vad man också kan göra är att ha alternativ under tak. Kolla upp angående festplatsen om man kan vara där. Det kan finns också kyrkor med sidoingångar man kan nyttja, lusthus i närheten eller andra platser.  Det kan vi titta närmare på tillsammans.
Fakturering

Före bröllopet betalar ni en bokningsavgift i samband med att ni undertecknar ert bokningsunderlag. Bokningsavgiften är på 25% av priset på det paket ni valt och det betalas inte tillbaka om ni vill boka av.

Resterande belopp betalas senast tio dagar efter bröllopet. Ni får en faktura.

 

Frågor och tankar

Jag finns alltid till hands vad gäller frågor och tankar runt ert bröllop. Det är bara att maila eller ringa. Jag fotograferar främst bröllop i Stockholm, men kan ibland resa till andra platser. Är ni intresserade av att gifta er i Thailand planerar jag att börja fotografera där under januari eller februari, gör en förfrågan!

 

You may also like

Translate »
Verified by MonsterInsights